Paardenmelk is zo bijzonder omdat de samenstelling ervan vergelijkbaar is met die van menselijke melk. Het drinken van paardenmelk stimuleert de groei van de goede bacteriŽn van onze darmflora. Hun uitbreiding zorgt voor de verdringing van de slechte bacteriŽn. Deze slechte bacteriŽn zijn de oorzaak van vele ziekten. Zij produceren namelijk gifstoffen die de darmwand irriteren en in het bloed kunnen worden opgenomen. Een geprikkelde darmwand kan zich uiten in de vorm van diarree of een spastische darm. Maar de gifstoffen kunnen de darm ook gedeeltelijk verlammen, met als gevolg obstipatie.
Bij een verstoorde vertering heeft men vaak last van darmrommelingen, over- matige gasvorming, een opgezette buik, verhoogde maagzuurproductie en misselijk-heid. Via de darmwand kunnen de gifstoffen ook in het bloed worden opgenomen. Dit kan leiden tot moeheid, hoofdpijn en een overbelasting van de lever.

De gifstoffen komen er soms uit in de vorm van eczeem of via de longen (astma, bronchitis). Een verkeerde samenstelling van de darmflora veroorzaakt tekorten in het lichaam van mineralen en vitaminen, met name vitamine K en de vitaminen uit de B-groep. Er treedt afweerzwakte op, met als gevolg een vergrote ontstekingsgevoeligheid, vatbaarheid voor infecties en een verhoogde kans op het krijgen van kanker.

Door het drinken van paardenmelk wordt de darmflora hersteld en het bloed gezuiverd. Zo kan een lever die beschadigd is ten gevolge van ziekte, medicijnen of alcohol weer geheel of gedeeltelijk herstellen en zo haar taak als bloedzuiveraar beter vervullen. Eczeem, maar ook allergieŽn tegen b.v. voedingsmiddelen (o.a. koemelk), de zon en hooikoorts verminderen of verdwijnen in veel gevallen. Verder zijn er ook goede resultaten te behalen bij reuma, MS, CF, bij een te hoge bloeddruk, na een hartinfarct en problemen bij de overgang.

Paardenmelk is door zijn weerstand- verhogend en ersterkend effect een primamiddel ter ondersteuning bij nagenoeg alle ziekten en om te herstellen na een infectie. Door de samenstelling en de lichte verteerbaarheid van paardenmelk is het zeer geschikt voor mensen die aan
kanker lijden. Het versterkt het lichaam en heeft vaak tot gevolg dat een chemokuur of bestraling beter wordt verdragen en dat de bloedwaarden beter blijven. Kortom, paardenmelk is een zťťr gezond voedingsmiddel dat veel klachten kan verminderen en voorkomen. Paardenmelk bevat slechts 1% vet, wat grotendeels onverzadigd is (o.a. linolzuur, linoleenzuur en 4-voudig onverzadigd archidonzuur). De eiwitten bestaan voor bijna de helft uit albumine/globuline (afweereiwitten) en zijn kort en zeer licht verteerbaar. In paardenmelk zitten veel vitaminen, mineralen en spore-elementen en met name het gehalte aan ijzer en vitamine C is erg hoog. Bovendien bevat paardenmelk veel enzymen en essentiële aminozuren.